• Contactformulier

  Naast dat u ons 24 uur per dag kunt bellen op ons telefoonnummer 0313 42 00 32 kunt u ons ook met het contactformulier een bericht sturen. Wij zullen er alles aan doen om dit - indien gevraagd - spoedig te beantwoorden.

 • Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Uw bericht

  captcha

  Anti-spam code (verplicht)

 • open panel

Patella luxatie

Wat is een patella luxatie?
De patella oftewel knieschijf is één van de loszittende delen in een knie, en daardoor kan het gebeuren dat deze gaat bewegen; een patella luxatie oftewel een verschoven knieschijf.

Er zijn verschillende vormen van patella luxaties:
1. De meest voorkomende is luxatie naar mediaal. Dit wil zeggen dat de knieschijf naar de binnenkant van de knie weg schiet. Deze komt het meeste voor bij kleinere honden.
2. Een andere vorm is luxatie naar lateraal. Dit wil zeggen dat de knieschijf naar de buitenkant van de knie weg schiet. Deze komt met name voor bij grote hondenrassen, en ziet men vaak in combinatie met draaiing van het dijbeen.

Wat is de oorzaak?
De knieschijf of patella ligt normaal gesproken in een kraakbeensleuf. Als deze sleuf te ondiep is schiet de patella gemakkelijk uit deze sleuf. Aan de knieschijf zit een kniepees, die vastzit aan het scheenbeen. Soms zit de aanhechting van deze pees ook wat te ver naar binnen toe waardoor de knieschijf nog makkelijker weg schiet. De knieschijf is belangrijk voor het buigingsmechanisme van de knie, en als dit wegvalt kan het dier dus ook niet meer goed op de poot staan.
Er zijn verschillende oorzaken van een patella luxatie:
Erfelijk. Soms is er sprake van genetisch bepaalde anatomische afwijkingen, zoals bijvoorbeeld de aanhechting van de kniepees die teveel naar binnen staat.
Trauma. Door een ongeluk kan het gewrichtskapsel scheuren waardoor de knieschijf normaal gesproken op zijn plaats wordt gehouden.
Lichamelijke aandoeningen. Er zijn een aantal aandoeningen die er voor kunnen zorgen dat de knieschijf losser komt te liggen in de kraakbeensleuf en daardoor makkelijker van zijn plaats schiet, zoals in het geval van de ziekte van Cushing.

Er zijn 4 gradaties van de patella luxatie:
1. De knieschijf is te luxeren; bij een gestrekt been schiet de knieschijf eruit en als de poot in een normale stand staat schiet de knieschijf weer terug.
2. De patella schiet er regelmatig uit en blijft voor enige tijd geluxeerd. Doordat de knieschijf regelmatig weg schiet ontstaat er artrose en afvlakking van de kraakbeensleuf.
3. De patella is permanent geluxeerd, en wanneer de knieschijf in de goede positie gezet wordt schiet deze er vanzelf weer uit. Hierdoor is de kraakbeensleuf ondiep en/of afgevlakt. Het dier steunt niet meer op de poot, en bij beiderzijdse luxatie zal het dier extreem wijdbeens lopen.
4. De knieschijf is net als bij graad 3 permanent geluxeerd maar de kraakbeensleuf is al helemaal afgevlakt of loopt schuin af. Het dier steunt niet meer op de poot en bij beiderzijds luxatie zal het dier extreem wijdbeens lopen.

Diagnose
De diagnose wordt gesteld door een onderzoek van de knie; als de knie juist vastgepakt en bewogen wordt kun je de knieschijf eruit voelen schieten.
Om eventuele andere problemen vast te kunnen stellen de mate van artrose kun eventueel een röntgenfoto gemaakt worden.

Behandeling

Eigenlijk zouden alle gradaties chirurgisch behandeld moeten worden. Het gebeurt nog wel eens dat gradatie 1 niet behandeld wordt, maar toch zal op den duurder schade en slijtage ontstaan omdat de patella toch af en toe verschuift. Het spreekt dan voor zich dat de gradatie 2, 3 en 4 uiteraard behandeld moeten worden.
Er zijn verschillende operatieve ingrepen:
– Uitdiepen van de kraakbeensleuf. Hierbij komt de patella dieper in de sleuf te liggen waardoor hij er niet meer uit schiet.
– Het opspannen van het gewrichtskapsel; hierdoor wordt de patella beter op zijn plaats gehouden.
– Met onoplosbaar materiaal de aanhechtingsplaats van de kniepees in de goede positie brengen.
– Uitgebreide botchirurgie zoals complete standcorrecties.
Indien nodig zullen meerdere operatietechnieken tegelijk toegepast worden.
Herstel
De vooruitzichten na chirurgie zijn goed, het van de operatie is compleet functioneel herstel.
De revalidatie zal wel de nodige zorg en tijd vergen. Net zoals bij een voorste kruisband operatie mag de beweging heel langzaam op gebouwd worden en zal het een aantal maanden duren voor het dier weer goed kan en mag lopen.

© 2015 Kliniek Dieren | K.v.k. 09164571
Disclaimer | Login